Yirmi yaş dişleri üçüncü azı dişleridir. Diş hekimleri tarafından “sekiz numaralar” olarakta bilinir. Daimi dişler içerisinde en son oluşan dişlerdir.
Yirmi Yaş Dişim Neden Tam Olarak Çıkmıyor?
Yirimi yaş dişleri son oluşan, son süren daimi dişler olduğu için çene darlığı olan birçok kişide yeterli mesafe olmadığından farklı pozisyonlarda gelişim gösterebilir.
Gömülü Diş Ne Demektir?
Çene kemiği içerisinde kalmış, sürememiş dişlere gömülü dişler denir.
Bu Nedenle Mi Yirmi Yaş Dişimin Tümünü veya Sadece Bir Kısmını Ağız İçerisinde Görebiliyorum?
Evet. Tam olarak sürememiş, bir kısmı ağız içerisinde görülen, görünmeyen tarafı da dişeti ile kapşon şeklinde kapsayan bölgeler olabilir. Bu bölgelere operkulum denir.
Operkulum (Kapşon şeklinde dişeti) Tehlike Yaratır Mı?
Yirmi yaş dişi ile üzerini kapsayan kapşon şeklinde dişetinin temizliği zordur. Besin veya plak gibi ağız içerisinde oluşan debrisler bu bölgede toplanır ve bakteri kolonizasyonuna yol açar. Bu durum dişeti enflamasyonuna, diş çevresindeki yapılarda periodontal hastalıklara, çürüklere ve komşu dişlerde dişeti rahatsızlıkları ve çürük oluşumuna neden olabilir.
Yirmi Yaş Dişinin Çekimi
Yirmi yaş dişlerinin çekimi cerrahi bir operasyondur ve her cerrahi operasyon gibi yan etkileri ve komplikasyonları vardır. Genellikle bir veya daha fazla dikiş atılmasına neden olabilir. Yan etkiler her operasyonda farklılık gösterir. Ağrı, şişlik ve ağız açıklığında sınırlılık bir hafta veya daha kısa sürede geçer. Operasyon sonrası çok az kanamanın olması normaldir ve zararsızdır.